18
SAU

Maistinės vertės meistrai!

Laikas: 00:40

Vieta: San Francisco, UNITED STATES OF AMERICA

/ Nuoširdžiai, kaip manote kodėl mes rašome tiek daug įvairių temų būtent apie mitybą?, - užduodame retorinį, bet smalsų klausimą.

- Hm.. Gal dėlto, kad viską puikiai suprantate?, - truputį pagalvoję atsakote mums.

- Ui, ne! Tikrai ne, - atsakome Jums kukliai šypsodamiesi, bei laukdami teisingo atsakymo.

- Hm.. Tai gal dėl to, kad turite didelę patirtį? O galbūt dėlto, kad turite neeilinį žinių bagažą?, - vis labiau užvaldant smalsumui Jūs klausinėjate mūsų.

- Deja.., - kiek savimi nusivylusiu balsu atsakome.

- Hm.. Žinokite, pasiduodame! Na išduokite mums šią paslaptį! Tai kodėl gi yra tiek daug temų susijusių būtent su mityba? Kuo ši tema yra tokia išskirtinė?, - nekantrumas skleidžiasi per kraštus.

- Na, visgi atsakymas yra labai paprastas. Na kas gi neturi silpnybės patiems įvairiausiems, bei skaniausiems skanėstams (maistui)? Būtų juk ganėtinai sudėtinga įsivaizduoti tokį variantą! Mes juk visi mėgstame kramtyti, gliaudyti ar tiesiog mėgautis patiekalų kvapais! Temos apie mitybą nėra užsibaigiančios! Apie jas rašyti, jomis domėtis, bei gilinti savas žinias yra iš tikrųjų vienas malonumas!, - šypsodamiesi atsakome.

Vartojant sveiką, natūralų, bei maistingų medžiagų turintį maistą mūsų kūnas yra pripildomas teigiama energija. Įsivaizduokite, kad už kiekvieno kąsnio slypi šypsninga mūsų ląstelių padėka. Sveika mityba tai tarsi atgaiva ne tik mūsų fiziniam kūnui, tačiau tai atgaiva ir mūsų sielai. Išties įspūdingai didelę galią turinčios daržovės gali praturtinti mūsų gyvenimą naujomis, gražesnėmis ir dar nematytomis spalvomis. Nuvalę purviną žemių sluoksnį, atrasime šakninių daržovių grožį, kuris slepia malonius aromatus, bei ypatingus skonius. Šakninės daržovės yra nuostabus vitaminų, maistinių skaidulų, mineralinių medžiagų, organinių rūgščių, bei angliavandenių šaltinis. Daržovėse esančios fitocheminės medžiagos (karotenoidai, polifenoliai, fitoestrogenai, saponinai) veikia kaip antioksidantai, kurie naikina žalingą laisvųjų radikalų poveikį sveikatai.

MAISTINĖS VERTĖS MEISTRAI - ŠAKNINĖS DARŽOVĖS!

BUROKĖLIS

Vieni ryškiausių ir gražiausių iš plačios šakninių daržovių paletės yra burokėliai. Burokėlis yra kilęs iš burnotinų šeimos, kuri yra kilusi iš savaime augančių paprastųjų runkelių. Šioje daržovėje gausu kalio, fosforo, magnio, geležies, jodo, boro, vario. Taipogi galima sutikti ir C, bei B grupės vitaminų:

a.) Vitaminas B1 - dalyvauja angliavandenių apykaitoje, yra reikalingas tinkamai visų kūno audinių veiklai;

b.) Vitaminas B2 - padeda palaikyti normalią energijos apykaitą, nervų sistemos veiklą, gleivinių, raudonųjų kraujo kūnelių, odos būklę;

c.) Vitaminas B3 (PP) - kaip ir vitaminas B2 taip ir B3 padeda palaikyti normalią energijos apykaitą, nervų sistemos veiklą. Taipogi palaiko psichologinę funkciją, gleivinių bei odos būklę;

d.) Vitaminas B9 (folio rūgštis) - svarbus kraujo ląstelių susidarymui, DNR sintezei;

e.) Vitaminas C - padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą ir energijos apykaitą, mažina pavargimo jausmą ir nuovargį, padeda palaikyti normalų kolageno, reikalingo dantenų, odos, kraujagyslių funkcijai, susidarymą.

Valgomos ne tik burokėlių šaknys, bet ir jų lapai, kuriuose yra beta-karoteno (šis elementas yra labai naudingas mūsų regai, bei bendram organizmo vystymuisi). Jeigu manote, kad lapai nėra skanūs, visgi suklysite, nes jų skonis yra panašus į špinatų, todėl puikiai tinka salotoms. Burokėlius galima ne tik valgyti šviežius, tačiau ir marinuoti, konservuoti, kepti ir net virti. Vis dėlto, norėdami, kad termiškai apdorojami burokėliai išlaikytų visas naudingąsias savo savybes, turime mokėti tinkamai juos paruošti. Būtinai atsiminkite, kad negalime nupjauti plonosios, į storą siūlą panašios, šaknies dalies, nes čia slypi pati didžiausia naudingųjų medžiagų koncentracija. Burokėlis idealiai tinka žmonėms, norintiems atsikratyti kelių papildomų kilogramų, nestokojant organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Be visų šių gerųjų burokėlio savybių verta paminėti, kad ši daržovė taipogi padeda pašalinti ir toksinus iš organizmo. Skanaudami burokėlius mes padedame ir savo smegenims, kadangi šie dėl savo ypatingos sudėties dovanoja ir puikią psichologinę sveikatą, bei nuotaiką. Šios daržovės yra tiesiog nepakeičiamos, kai esate išsekę, kuomet reikia atgauti visas prarastas jėgas, kadangi burokėlis stiprina organizmą, imunitetą, gerina virškinimą ir netgi spartina medžiagų apykaitą. Tai yra išties tikra sveikatos bomba!

MORKA

Norint turėti pilnavertišką mitybos racioną, rekomenduojame įtraukti ir morkas. Tai yra salierinis šeimos augalas, kurį patartina valgyti šviežią, tačiau jis puikiai tinka ir įvairiems troškiniams, sriuboms ir kitiems patiekalams. Morkose esantys karotinoidai (pigmentas, kuris yra skirtas ląstelių kvėpavimui) sumažina širdies ligų riziką. Didžiausią šios daržovės naudą gausime tuomet, jeigu kasdien gersime natūralias morkų sultis. Juose gausu vitamino K (šis paskatinta žaizdų gijimą, kraujo krešėjimą ar didina atsparumą įvairioms infekcijoms), bei antioksidanto beta-karoteno (augalinio pigmento), kurį mūsų organizmas verčia į gyvybiškai svarbų vitaminą A (šis vitaminas stiprina imuninę sistemą, skatina melanino, atsakingo už mūsų odos, plaukų ar akių spalvą, gamybą). Visgi gali iškilti klausimas - „Kodėl morkas patartina vartoti būtent sulčių forma?“. Na, žinoma, būtinybės šiame pasiūlyme nėra, galime drąsiai šviežias morkas skaniai skanauti ir be jokio papildomo paruošimo. Vis dėlto, skystus kiekius suvartojame lengviau, paprasčiau, bei kas šiuolaikinėje visuomenėje yra “svarbiausia“ - greičiau. Jei norite ilgiau išlaikyti jaunatvišką odos išvaizdą, palaikyti natūralų cholesterolio lygį organizme, bei sumažinti neigiamą saulės spindulių poveikį - morka yra pirmoji daržovių sąraše, kurią vertėtų pasirinkti. Taipogi savo dailią odą prisodrinsite drėgmės, jeigu ant veido retkarčiais užsidėsite morkų kaukę.

P.S. Visgi norime įspėti, kad suvalgius pernelyg didelį kiekį morkų - oda gali šiek tiek pagelsti. Visgi tai yra visiškai nepavojinga ir šis reiškinys turi savitą pavadinimą – Karotenemija.

RIDIKĖLIS

Ridikėlis yra bastutinių daržovių šeimos narys. Bastutinių šeimos daržovės ir jose esantis sulforafanas gali būti naudingas sergant depresija. Ši daržovė yra tikra maistinių medžiagų bomba. Kaip morkų taip ir ridikėlių sultys turi itin daug naudingų savybių: padėda išvengti aterosklerozės, širdies veiklos sutrikimų, taipogi turi ir šlapimą varančių savybių, minkština šlapimo pūslėje, bei inkstuose susidariusius akmenis. Ridikėliuose yra labai mažai angliavandenių ir kalorijų, tačiau itin daug maistinių skaidulų, bei vitaminų:

a.) Vitaminas A - stiprina imuninę sistemą, skatina melanino, atsakingo už mūsų odos, plaukų ar akių spalvą, gamybą;

b.) Vitaminas B6 - svarbus hemoglobino gamybai, todėl gali padėti išvengti anemijos ir ją gydyti;

c.) Vitaminas C - padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą ir energijos apykaitą, mažina pavargimo jausmą ir nuovargį, padeda palaikyti normalų kolageno, reikalingo dantenų, odos, kraujagyslių funkcijai, susidarymą;

d.) Vitaminas E - reguliuoja medžiagų apykaitą, bei vaisingumo padidėjimą. Taipogi tai yra antioksidantas, šalinantis laisvuosius radikalus ir apsaugantis organizmo ląstelių membranas nuo pažeidimo;

e.) Vitaminas K - paskatinta žaizdų gijimą, kraujo krešėjimą ar didina atsparumą įvairioms infekcijoms.

Senovės gydytojai ridikėlį laikė kaip vaistą nuo skrandžio, žarnyno, kepenų, bei inkstų ligų. Taipogi gydytojai šią daržovę rekomenduodavo, bei iki šiol rekomenduoja, kaip puikią priemonę apetitui gerinti, plaukų šaknims stiprinti.

ČESNAKAS

Apžvelgiant daugumą svarbių mitybos komponentų negalima pamiršti ir česnakų, kurie yra gerai žinomi dėl intensyvaus aromato, bei sveikatai vertingų savybių. 100-te gramų šių daržovių yra net 50-imt procentų rekomenduojamos vitamino C paros normos (šis vitaminas padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą ir energijos apykaitą, padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį, padeda palaikyti normalų kolageno, reikalingo dantenų, odos, kraujagyslių funkcijai, susidarymą), taigi jais galime ne tik pagardinti patiekalus, bet ir veiksmingai stiprinti imunitetą. Pravartu paminėti, kad manganas, bei vitaminas B6 yra taipogi sudedamoji česnakų dalis. Česnakuose yra daug fitoncidų, pasižyminčių antimikrobinėmis, grybelius ir parazitus naikinančiomis savybėmis, kurios stabdo bakterijų dauginimąsi. Aitriuose česnakų svogūnėliuose yra panašiai kaip antibiotikuose veikiančių sulfidų. Žinoma, nepamirškite, kad tinkama ir daug naudingų savybių turinti česnako galva turi būti visiškai sausa, kieta ir be pastebimų paviršiaus defektų. Na, o askaloninį česnaką galima naudoti tiek apdorotą, tiek ir žalią.

Mini faktas, kurį išties įdomu sužinoti - viena keisčiausių fobijų pasaulyje yra pavadinimu Aliumfobija. Žmonės, kurie turi šią fobiją - bijo būtent česnakų.

SALIERAS

Išskirtiniu skoniu, savo universalumu, bei maistinėmis savybėmis pasižymintis salieras neretai yra priskiriamas kaip “superdaržove“. Nors Antikos laikais salieras buvo auginamas kaip gražus dekoratyvinis augalas, puošęs šventyklas ir karių kapus, šiomis dienomis dėl savo naudingųjų savybių jis yra ypač vertinamas kulinarijoje. Išties įspūdingą maistinę vertę turintys salierai savyje talpina gausią vitaminų dozę (A, C, K, Manganas ir Kalis):

a.) Vitaminas A - stiprina imuninę sistemą, skatina melanino, atsakingo už mūsų odos, plaukų ar akių spalvą, gamybą;

b.) Vitaminas C - padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą ir energijos apykaitą, mažina pavargimo jausmą ir nuovargį, padeda palaikyti normalų kolageno, reikalingo dantenų, odos, kraujagyslių funkcijai, susidarymą;

c.) Vitaminas K - paskatinta žaizdų gijimą, kraujo krešėjimą ar didina atsparumą įvairioms infekcijoms;

d.) Manganas - šis mikroelementas yra būtinas organizmui, kadangi padeda palaikyti normalią energijos apykaitą, normalią kaulų būklę, jungiamojo audinio formavimąsi. Šis vitaminas taipogi padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos;

e.) Kalis - palaiko organizmo skysčių pusiausvyrą, gerą kraujospūdį, nervų sistemos ir širdies veiklą.

Itin lengvai paruošiamos šakninės daržovės suteikia ypatingą skonį sriuboms ar bulvių košei, tačiau salierus rekomenduojama valgyti šviežius, pavyzdžiui, salotose. Termiškai apdorojant jie netenka daugybės naudingų savo savybių - net pusės vitamino C kiekio, dalies kitų vitaminų, bei mineralų. Visgi, jeigu norime šią daržovę naudoti karštuose patiekaluose, bei išlaikyti dalį maistingų medžiagų - virkime ją garuose. Kuo dažniau valgysime šviežius salierų lapus, tuo greičiau pajausime sustiprėjusią sveikatą, geros nuotaikos pliūpsnį, miego sistemos atsistatymą, bei nervų sistemos sustiprėjimą. Salieras turėtų būti pas kiekvieną virtuvėje!

ATRASKIME SVEIKATOS ŠALTINIUS!

Šakninių daržovių pasirinkimas yra išties spalvingai įvairus - net ir pats išrankiausias maisto kritikas atras mėgstamą skonį, bei kvapą. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kasdien suvartoti maždaug apie penkias saujas (apie 400-tus gramų) šakninių daržovių. Šie sveikatos šaltiniai turėtų atrasti specialią vietą mūsų valgiaraštyje ir visai nesvarbu, ar siekiame sustiprinti imunitetą, palaikyti bendrąją organizmo sveikatą, ar tiesiog gyvename pagal pilnavertišką mitybos principą. Pamirškime vitaminų piliules: šakninės daržovės yra tikrosios organizmo superherojos, kurios turi pluoštą vitaminų ir mikroelementų.

Naujausi straipsniai
Emocinė ir fizinė sveikata - Įsitikinkite, kad Jūsų racioną sudaro tik sveikas maistas!
Bokso rūšys. Viena iš įdomiausių bokso rūšių: boksas + šachmatai! Tai atrodo gana nesuderinama, tiesa?
Mini psichologija - Vertinkite įdėtas pastangas, bei pasiektą procesą, o ne vien tik gaunamus rezultatus!
Archyvas
Tags / Žymos