
Sąmoninga Mityba!
Laikas: 21:12
Vieta: Lithuania, Šiauliai (Europe)
Valgymas. Mmm.. Neslėpsime, tačiau net ir šis žodis rašosi skaniai (šypsosi)! Berašant apie sąmoningos mitybos principus mintys apie maistą tiesiog sukosi galvoje - ir šios mintys buvo tikrai ne visai apie sąmoningai sveiką maistą. Turint silpnybę įvairiausiems skanėstams gali įvykti tikra vidinė kova tarp sveikų, bei šiek tiek mums nuodingų patiekalų pasirinkimo. Visgi kuo daugiau žinome apie mitybos principus, tuo labiau ir lengviau jų laikomės. Valgymas - tai procesas, kuris keliauja kartu su mumis nuo pat gimimo. Sąmoningos mitybos koncepcija skatina galvoti apie tai, ką, kada ir kaip valgome. Ši koncepcija padeda suformuoti sveiką ir pilnavertišką mitybos supratimo piramidę. Maistas, kurį vartojame gali turėti dvi puses - jis gali būti stipriausias ir galingiausias vaistas arba lėčiausia nuodų forma..
Įvairiausios kulinarinės laidos, internetiniai straipsniai, knygos susijusios su maistu, bei patiekalais sustiprina mūsų žinias apie mitybą. Visgi be viso šito mes išties gana retai detaliau aiškinamės kaip vieni ar kiti produktai veikia būtent mūsų savijautą, būtent mūsų vidinį pasaulį. Juk mes visi esame skirtingi ir tai kas vienam tinka, bei patinka - kitam gali būti visiškai nenaudinga. Mes taip pat nerandame papildomo laiko dienos eigoje apsvarstyti, kaip reaguojame į aplinką, kurioje esame, santykius su aplinkiniais žmonėmis kuomet esame sotūs ar nepilnavertiškai privalgę. Pirmas žingsnis - tiesiog atsitraukti nuo kasdieninių darbų ir pažiūrėti į pačią esmę. Ieškoti informacijos, surasti ją, o vėliau ir patikrinti. Tik mūsų savijauta ir tik mūsų kūnas yra pats geriausias indikatorius. Jeigu išmoksime klausytis savo kūno - jis mums viską pats pasakys (ypač svarbu jį išgirsti kuomet pradeda prašyti bent kelių poilsio minučių).
Valgymo įpročiai nėra įgimti. Visus šiuos įpročius mes patys susikuriame per savo gyvenimą, todėl norint jog mūsų mažyliai užaugtų turėdami tinkamus mitybos pagrindus, rekomenduojama jau nuo pat pirmųjų kalbėjimo metų supažindinti vaikus su sąmoningos mitybos principais. Nesvarbu kur bebūnate - lauke ar parduotuvėje, už miesto ribų ar miesto centre, visuomet labai nuosekliai, galbūt žaismingai, vaikams suprantama kalba, papasakokite apie kiekvieno produkto, kurį renkate, naudą. Būtinai paaiškinkite, kodėl jis yra reikalingas mūsų organizmui. Išmokykite produktus ar maisto patiekalą ragauti, tyrinėti, lyginti skonius, bei kvapus su pasimėgavimu, neskubant. Padėkite mažyliams pasinerti tiek į gėrybių rinkimo, tiek į gaminimo, tiek ir į valgymo procesus. Atkreipdami vaikų dėmesį į mitybą, kaip į potyrių kupiną procesą, padėsite itin tvirtą pagrindą tolimesniems valgymo įpročiams, bei išmokysite juos suprasti, kad mūsų sveikata yra viena iš svarbiausių vertybių, kurią būtina puoselėti ir saugoti. Žinoma, puikiai suprantame, kad vaikai yra vaikai - kartais žaidimai ar smagumai jiems rūpi daug labiau, negu gyvenimiškos pamokos, todėl pasistenkime padaryti, kad visa tai būtų tarsi žaismingas žaidimas. Na, o jeigu kas ir nepavyksta - nepykime. Juk mes visi buvome vaikai (šypsosi)!
Sąmoninga mityba yra svarbus faktorius kalbant apie mūsų fizinio kūno sveikatą, nuotaiką, bei gyvenimo kokybę. Išmokyti mažuosius valgyti sąmoningai yra iš tikrųjų visai nesudėtinga, nes jų natūralūs įpročiai dar tik tepradeda formuotis. Pirmieji sąmoningo valgymo žingsneliai padės tvirtą pagrindą viso gyvenimo mitybos įpročiams. Svarbiausia, kad tai išmokys vaikus pajusti sotumo jausmą ir valgyti tiek, kiek iš tikrųjų norisi. Tai savo ruožtu sumažins valgymo sutrikimų riziką, padės išvengti antsvorio problemų ir neleis formuotis su persivalgymu susijusiems kaltės ar nerimo jausmams. Vienas efektyviausių sąmoningos mitybos metodų - valgyti, nesinaudojant jokiais išoriniais dirgikliais, tokiais kaip televizorius, kompiuteris ar išmanusis telefonas. Taipogi nėra paslapties jog dažnai mūsų mintys klaidžioja kažkur toli, toli. Mes mąstome apie tai, kas įvyko šį rytą ar praėjusią dieną, rūpinamės, kas nutiks rytoj ar jaudinamės dėl kitos savaitės darbų, susitikimų ar dar net nesudaryto veiklos grafiko. Šitaip galima visiškai netikėtai užsisvajoti, bei nepastebėti ką, kaip ir kiek suvalgome prie vaišių stalo. Būtent sąmoningumas padeda pastebėti visas šias mintis ir palengva mus sugrąžina į esamąjį momentą - pavyzdžiui, leidžia mėgautis ne tik turimu maistu, bet ir pačiu valgymo procesu. Šis procesas yra taipogi labai svarbus mūsų viso organizmo savijautai, bei nervų sistemai. Ramus valgymas - ramina mūsų organizmą. Kartkartėmis pasistenkite valgykite tyloje - leiskite mintims lengvai ir laisvai klajoti po malonių skonių pasaulį. Įvertinkite maisto konsistenciją, aromatą, skonį, kvapus ar netgi išvaizdą. Tiesiog mėgaukitės visa šia visuma! Be to, atidumas padės pajusti skirtumą tarp tikro alkio ir to, kurį paskatina nuobodulys ar patiriamas stresas. Galiausiai, išmokus suprasti visus savo kūno pojūčius bus kur kas lengviau įvertinti konkrečių produktų poveikį mūsų fizinei, psichologinei ir emocinei būklei.
Sąmoningoje mityboje ne mažiau svarbus aspektas yra ir pats maisto paruošimas. Būtinai į šį procesą įtraukite ir vaikus, bei kartu atkreipkite dėmesį į gaminamų patiekalų spalvas, formas, tekstūras, kepimo, virimo ar troškinimo aspektus. Pažintį su virtuve geriausia pradėti nuo paprasčiausio supratimo apie jos sezoniškumo kaitą. Ankstyvasis ruduo, ko gero yra tam pats palankiausias metų laikas, kadangi gamta tuo metu siūlo itin platų šviežių vaisių, bei daržovių pasirinkimą. Rudenį net ir išrankiausieji mažyliai susidomės pačiais įvairiais, o kas svarbiausia - sveikiausiais patiekalais.
Valgyti sąmoningai - tai suprasti, kad ruošiesi maitinti ne tik savo fizinį kūną, bet ir vidinę sielą - savo vidinį pasaulį. Vaikams kur kas lengviau suvokti tinkamo maisto svarbą, jeigu jie supranta, kaip ir iš kur maistas atsiranda lėkštėje. Suplanuokite netikėtą išvyką į kaimą, mišką ar pas vietinius vaisių, bei daržovių augintojus, kurie leistų mažiesiems priskinti ar padėtų nurinkti derlių, kurį vėliau galėsite panaudoti virtuvėje.
Praktikuojant sąmoningą mitybą, svarbiausia įsiklausyti į savo organizmo poreikius - tereikia atidžiau ir detaliau pasižvalgyti po mus supančią aplinką. Kalbant trumpai ir tik apie vieną metų laiką, kaip pavyzdį galime pasirinkti rudenį. Šiame spalvingame metų laikotarpyje daugeliui iš mūsų pradeda trūkti vitamino D (šis vitaminas palaiko raumenų, bei kaulų jėgą. Sustiprina nervų sistemą ir tinkamą smegenų veiklą), nes vis mažiau jo gauname iš dangumi besiritinėjančios saulės spindulių. Taigi, rudens sezonu būtų vertinga valgyti daugiau šio vitamino turinčių maisto produktų, pavyzdžiui - grybų. Ruduo yra gausus pačiomis įvairiausiomis gėrybėmis, kuriose rasime mūsų kūnui reikalingų maisto medžiagų. Dar vienas pavyzdys - moliūgas! Jis tikrai nėra skirtas tik tam, kad galėtume helovino naktį papuošti namus. Moliūgas praturtina mūsų organizmą antioksidantais, karotenu, bei įvairiais vitaminais. O štai mandarinai yra puikus imunitetą stiprinančio vitamino C šaltinis (šis vitaminas padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą ir energijos apykaitą, padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį, padeda palaikyti normalų kolageno, reikalingo dantenų, odos, kraujagyslių funkcijai, susidarymą). Taipogi nepamirškime paminėti ir dažnai primirštamą daržovę - topinambą (bulvinę saulėgrąžą)! Šią daržovę galima šviežiai ragauti net ir žiemos metu, kadangi daigai turi atsparumą nedideliems šalčiams. Topinambuose gausu inulino (homopolisacharido), tai yra prebiotinė maistinė skaidula, kuri pamaitina gerąsias žarnyno bakterijas. Inulinas skatina bifidobakterijų augimą, kurių yra storojoje žarnoje. Topinambuose gausu B vitaminų (šio vitamino trūkumas gali lemti prastą savijautą, nervinės sistemos sutrikimus, bendrų organizmo funkcijų pablogėjimą), ypač tiamino (šis vitaminas labai svarbus nervų sistemai ir raumenims). Na ir kaipgi būtų galima atsispirti tokiam gardžiam, o visų svarbiausia - maistingam racionui? Išties tai tiesiog neįmanoma!
Perskaičius šį straipsnį galima sudaryti išvadą, kad net ir truputį detaliau pasidomėjus mityba (tam tikrame laikotarpio sezoniškume) yra labai paprasta sustiprinti savo organizmą. Rudeniškos gėrybės tikrai suteiks kūrybiškumo, kuris padės sukurti ne tik maistingus, bet ir neatsispiriamai žaismingus patiekalus. Na, o ką jau kalbėti apie vasaros gėrybes, kurios mus gali džiuginti net ir visus metus. Svarbiausia detaliau domėtis, stebėti ir kurti asmeninę sąmoningą mitybą, bei nepamiršti ja dalintis su mūsų mažaisiais. Tai visgi patarimas būtų nuoširdus ir iš širdies - Kiekvieną kartą atsisėdę valgyti, nuraminkime savo protą, bei mintis keliais giliais, tačiau ramiais įkvėpimais ir iškvėpimais. Pajuskime dėkingumą, susitelkime į valgymo procesą, tegu visa tai būna tarsi minimali meditacija. Mėgaukimės maistu, mėgaukimės kiekvienu kąsniu.